Zkušenosti s automatizovaným vykládacím systémem pro kávová zrna s integrovaným měřením vlhkosti

Ruční vykládání jutových pytlů z kontejnerů je spojeno s těžkou fyzickou prací. To často má negativní dopad na dotčené pracovníky. Nestlé chtělo tento problém brát vážně. První kroky by měly být podniknuty v Mexiku v továrně na následné zpracování kávy. Každý den je v jutových pytlích dodáváno nespočet kontejnerů zrnkové kávy. Jutové pytle o hmotnosti mezi 60 kg a 70 kg musí být vyloženy, zkontrolovány a poté paletizovány.

„Dobré jídlo, dobrý život“ je mottem Nestlé, největší potravinářské společnosti na světě, jako odpovědného člena společnosti. V oblasti výživy, životního prostředí, sociálních věcí a bezpečnosti chtějí prostřednictvím své iniciativy aktivně zlepšpovat životy lidí. To samozřejmě platí i pro pohodu zaměstnanců. Zdraví a bezpečnost vlastních zaměstnanců jsou dvě klíčové priority.

Online senzory vlhkosti pro kávová zrna v systému nakládky a vykládky C2 Manipulace s vaky (Copal Handling Systems).
| Online senzory vlhkosti pro kávová zrna v systému nakládky a vykládky C2 Manipulace s vaky (Copal Handling Systems).
Instalované měření vlhkosti nepřetržitě řídí zbytkovou vlhkost kávových zrn. Jutové pytle s příliš vlhkou kávou jsou okamžitě odstraněny!

Jak se měří vlhkost kávových zrn?

Senzory vlhkosti používají kapacitní princip měření. Hloubka průniku kondenzátoru rozptylového pole je kolem 150 mm. Díky velmi rozdílným dielektrickým konstantám vody (asi 80) a kávových zrn (asi 3…10) může čidlo vlhkosti dokonce detekovat obsah vody nebo zbytkovou vlhkost přes jutové pytle. Pytle s příliš velkou vlhkostí se z procesu okamžitě odstraní.

Systém pro vyprazdňování kopií „C2 Bags Handling Line“, pro kávová zrna v jutových pytlích, s integrovaným měřením vlhkosti.
| Systém pro vyprazdňování kopií „C2 Bags Handling Line“, pro kávová zrna v jutových pytlích, s integrovaným měřením vlhkosti.

Použité snímače vlhkosti, rodina ACO vlhkostních sond AMMS, jsou také vhodné pro mnoho dalších sypkých materiálů, jako jsou. Jako piliny, písek, kakaové boby a různé granule, prášky nebo pasty. Kompaktní snímače vlhkosti AMMS lze snadno a pohodlně kalibrovat pomocí kalibračního softwaru.

Inteligentní vykládací logistika podporovaná moderní technologií měření vlhkosti

Nestlé se rozhodlo pověřit tímto úkolem Copal of Heerenberg (NL). Měl by být vyvinut a postaven systém, který zjednoduší vykládání pytlů z kávových zrn z přepravních kontejnerů:

  • Vyjmutí jutových pytlů z přepravního kontejneru
  • Vzorkování vzorků kávových zrn pro kontrolu a zajištění kvality
  • Kontrola vlhkost pytlů s kávovými zrny
  • Vaky, jejichž zbytková vlhkost překračuje limit, se automaticky vytřídí
  • Konečná paletizace pytlů
Měření vlhkosti ACO v linkách na manipulaci sáčky Copal C2 - kávová zrna

Projektová spolupráce - Copal C2 Handling Line

Prostřednictvím úzké spolupráce čtyř společností bylo ambiciózního cíle Nestlé úspěšně dosaženo.

  • Copal Handling Systems navrhuje a vyrábí stroje, které usnadňují manipulaci s kontejnery. Tento speciální, inovativní a jedinečný systém byl dále vyvinut, takže jediný zaměstnanec může ovládat různé funkce systému.
  • ACO - měření vlhkosti dodalo a nainstalovalo nejnovější generaci kompaktních snímačů vlhkosti AMMS. Čidla vlhkosti určují obsah vody v kávových zrn prostřednictvím jutových pytlů.
  • Společnost WEMO Techniek vyvinula automatický systém odběru vzorků, zejména pro odběr vzorků jutových pytlů (s kakaem nebo kávovými zrny). Zde je do jutových pytlů zasazena kopí. Produkt se shromažďuje v přívodní trubici a je dopravován pneumatickým dopravníkem k přijímací stanici. Tam se provádí analýza a alokace kvality.
  • Paletizátor SYMACH
    Ve světě, ve kterém „čas jsou peníze“ a optimalizovaný logistický proces šetří peníze, může paletizační stroj Symach změnit. Paletizační systémy Symach jsou orientované na zákazníka, zahrnují potřeby zákazníka a jsou používány v celé řadě oblastí (např. Zemědělství, potraviny a chemikálie).

Zdroj: ACO News: Moisture sensors for coffee beans