V kombinaci s měřícím přístrojem HYGROPHIL F, který je již oboru zemního plynu zveden, vyvinula společnost BARTEC BENKE (Německo) inovativní a spolehlivý měřicí systém HYGROPHIL HCDT, který měřením rosného bodu uhlovodíků a obsahu vlhkosti v zemním plynu monitoruje dva rizikové faktory každé elektrárny na zemní plyn.

Senzorový prvek BARTEC HYGROPHIL HCDT je založen na nejpřesnější standardní metodě - principu chlazeného zrcátka. Během procesu není světelný signál veden proudem plynu jako u běžných zrcadlových vlhkoměrů, ale připojený zespodu do povrchu zrcadla a zcela se odráží v plynu. Malá oblast je opticky ošetřena takovým způsobem, že je tam světlo spojeno, dokud nedojde ke kondenzaci. Sklo senzoru je chlazeno pomocí Peltierova prvku, dokud nezkondenzují první uhlovodíky s dlouhým řetězcem. Nejmenší množství jsou dostačující k tomu, aby odrážely světlo zpět do skla, které bylo původně spojeno na rozhraní mezi kondenzačním filmem a plynem, a vedlo ho tak k fotodektoru. V tomto okamžiku je teplota zachycena přesným teplotním senzorem Pt1000, který je napařen na sklo senzoru a ohraničuje rozhodující oblast pro měření.

Drift měřené hodnoty může být vyloučen, protože platinové teplotní senzory jsou považovány za bez driftové a nejsou integrovány ani pohyblivé, ani snadno se opotřebovávající senzorové komponenty. Z tohoto důvodu senzor nevyžaduje opakovanou rekalibraci. Další výhodou konstrukce BARTEC oproti konvenční technologii je skutečnost, že částice nesené plynem nemají na měření žádný vliv. Protože kondenzační rozsah senzoru má pouze velikost dvou milimetrů čtverečních, lze procesy ohřevu a chlazení v Peltierově prvku provádět velmi rychle.

Měření vlhkosti používané v měřicím systému je také důsledně dále vyvíjeno. Implementovaný výpočet podle DIN EN ISO 18453 představuje aktuálně nejspolehlivější matematickou korelaci mezi obsahem vody a teplotou rosného bodu. Výhodou je přesné zvážení složení plynu, které lze pohodlně zadat do vyhodnocovacího zařízení. S ohledem na to lze také vybrat předem definované složení plynu podle DVGW pracovního listu G260.